Glutenfri
Der var engang hvor glutenfri mad var virkelig kedelig - sådan er det ikke længere. I takt med at flere og flere danskere vælger en glutenfri kost eller ikke tåler gluten, så er udvalget af glutenfri produkter blevet større og kvaliteten er blevet meget bedrer. Der er også kommet flere økologiske glutenfri produkter. Hos Netspiren finder du alt i glutenfri fødevarer og vi får løbende nyheder
Et glutenfrit liv. Er du én af de mange der er i tvivl om hvorvidt de har cøliaki eller ved du med sikkerhed, at glutenfri mad er afgørende for dit velvære? Nogle bør spise glutenfri mad i en periode, mens et stigende antal mennesker må leve et liv helt uden brød, pasta og mel indeholdende gluten; det er dem der har fået konstateret cøliaki (glutenallergi). Cøliaki = kronisk glutenallergiHvad er gluten? Gluten er et proteinstof, der findes i kornsorter som hvede, rug og byg. Gluten er det stof i kornet, der gør at brødet hæver og gør brødet elastiskHvilke kornsorter indeholder gluten? Der er faktisk kun 3 kornsorter der indeholder gluten og det er rug, hvede og byg. Men i danmark er det tre kornsorter der går igen i rigtig meget mad. Den almindelige pasta og brød er lavet på mel, der indeholder gluten. Men gluten gemmer sig også i mange færdigretter, bla. suppe, saucer, dip og lakrids. Vær også opmærksom på at bulgur og cous cous er lavet af tørret hvede og derfor indeholder gluten.Er der gluten i havre? Nej, oprindelig er havre glutenfri. Dog kan der i den almindelige havre forekomme spor af gluten fra andre kornsorter. Det kan være fra en nabomark, men typisk så kommer de små mængder af gluten til havren, under produktionen, hvor man feks. bruger den samme valse til havre som man gør til hvedemel og flager. De fleste med cøliaki tåler derfor havre, men er man meget sensitiv, så kan kan vælge en havre der er 100% glutenfri. Det vil fremgå på pakken.Er der gluten i speltmel? Ja, der er gluten i flere af de gamle urhveder som spelt, emmer og enkorn. Der er af og til snak om hvorvidt nogle med glutenallergi, alligevel tåler spelt, så skyldes det at de gamle kornsorter har en renere og ikke så industrialiserede og dermed ødelagte gluten, som der er i den moderne hvedemel. Men det vides ikke.Glutenfri produkter: Der findes en masse alternativer til rug, byg og hvede. Du kan feks. bruge, ren havre, boghvede (en græsart) amarant, quinoa, hirse, tangmel, konjakrod, kastanjemel, majs, teff og kikærtemel.Hjælp! mit glutenfri brød vil ikke hæve. Nej, og det er fordi den ikke indeholder gluten! Men der er hjælp at hente i de revolutionerende produkter der hedder "Glutenfri gluten substitut? eller FiberHUSK. Det medvirker til at brødet får den samme egenskab og lignende konsistens som almindelig hvedebrød. Du kan også bruge glutenfri bagepulver i brød og kager.Hvad er cøliaki og glutenallergi? Cøliaki er kronisk glutenallergi og betyder i praksis, at du ikke kan tåle kostens indhold af gluten, som findes i de danske kornsorter:hvede, rug, byg. Har du glutenallergi, vil indtagelsen af en glutenholdig kost føre til en langsom beskadigelse af tyndtarmens slimhinde - med efterfølgende svind af tarmens fimrehår. Med cøliaki forringes altså slimhindens evne til at optage næringsstoffer fra maden betydeligt, og samtidig mistes værdifulde salte og mineraler.Symptomer på glutenallergi De fleste der ikke tåler gluten, vil efter indtagelse af glutenholdig mad, ret hurtig få symptomer. Det kan være allerede inden for få minutter til et par timer. Og symptomerne kan varer fra en til flere dage.Akutte symptomer på glutenallergi kan være: - træthed, efter at have spist glutenholdig mad - oppustet mave og mavesmerter - forstoppelse, diarre og opkast - Hovedpine eller migræneSymptomer på glutenallergi kan også være: - hudproblemer, eksem og ledsmerterTest om du har glutenallergi Hvis du har mistanke om at du har glutenallergi, så kan du få det testet ved lægen. Du kan også lave et lille hjemmeeksperiment, hor du lever helt glutenfri, altså på en glutenfri diæt, i mindst en uge. Du har alt at vinde og intet at tabe - mange får det faktisk bedre på en glutenfri kost.Find lækre glutenfri opskrifter her...