Menu

Glykæmisk Index (GI)


Fødevarer med højt indhold af "hurtig omsættelige" kulhydrater f.eks. hvidt brød, har også et højere GI, da denne type kulhydrater hurtig laves om til sukkerstof og "spurter" over i blodet og giver en hurtig og voldsom stigning af blodsukkeret.

Fedt og proteinholdige produkter har et lavt GI, og giver kun en svag og langsom stigning i blodsukkeret, da den type fødevare er meget sværere at omdanne til sukkerstoffer og dermed forsinker blodsukkerstigningen. Resultatet er et mere stabilt blodsukker, mere energi og et bedre humør :o).

Dette er ikke en entydig tabel for hvad der er sund eller usund mad, men en tabel over hvordan maden belaster dit blodsukker, hvilket naturligvis også indirekte har betydning for dit helbred.

Hvordan udregner man en glykæmisk værdi?
Man giver flere personer en bestemt fødevarer, hvorefter man ved hjælp af blodprøver måler blodsukkeret. Det er gennemsnitstallet fra testpersonerne der bestemmer fødevarens GI.

Usikkerhed om det glykæmiske tal
De glykæmiske værdier kan svinge fra tabel til tabel, så tag dem med forbehold og brug tabellen til overordnet vejledning.
En af grundene til at tallene kan være forskellige er, at resultatet er afhængigt af hvilket land fødevarerne kommer fra dvs. jordforhold, sol og temperatur, samt forskel på GI på umodne til modne frugter. Tallet forandre sig også i forhold til om det spises råt eller tilberedt, samt tilberedningstiden. GI tallet er også usikkert på færdigvarer, da opskrifterne jo varierer, som på feks. brød. Udover GI taler man også om GB (glykæmisk belastning) hvor der tages hensyn til hvor store portioner man normalvis indtager af fødevarerne.


Tommelfingerregel til dit Glykæmisk Index
Jeg er ikke vild med tabeller, men de kan retfærdiggøres hvis man bruger dem med et gran salt. De fødevarer du ikke finder her på listen, kan du selv fornemme hvor ligge henne, ved hjælp af disse få GI regler:

Lav GI: Fødevare med fiber, fedt og proteiner:
Fuldkornsprodukter (brød, rugbrød, ris og pasta) Olie,
nødder, chokolade, banan, kød, fisk og æg.

Høj GI Fødevarer med mange kulhydrater og stivelse:
Hvidt brød, ris og pasta, kager, slik og sodavand, tørrede frugter og bær.

Byt en fødevare ud med en anden
Hvis du ønsker at vælge produkter med lavere GI så er her et par bud:

- Sukker udskiftes med Sukrin eller Stevia
- Hvid mel udskiftes med fuldkornshvedemel
- Dadler erstattes med abrikoser
- Ris udskiftes med perlebyg
- Spaghetti udskiftes med fuldkornspaghetti
- Lasagneplader udskiftes med fuldkornslasagne

Glykæmisk Indeks

Lav glykæmisk værdi: Under 56

Mellem glykæmisk værdi: 56 til 69

Høj glykæmisk værdi: Over 70

Fisk
Kød
Olier
Skaldyr
Smør
Stevia sødemiddel
Sukrin sukker
Æg
Yacon Sirup
Xylitol (BirkeSød)
Agave sirup
Peanuts saltede
Sojabønner
Tomat
Kirsebær
Chokolade mørk
Grapefrugt
Røde linser
Mælk sød
Kidneybønner
Kikærter
Linser
Banan, umoden
Mælk skummet
Soyamælk
Abrikoser tørrede
Kakaomælk
Rugkerner
Grapefrugt
Nødder gennemsnit
Perlebyg
Yoghurt
Pære
Æbler
Blommer
Mælk sød
Pasta fuldkorn
Spagetti fuldkorn
Svesker
Æblejuice
Ferskner
Appelsiner
Appelsin juice
Vindruer
Yoghurt med frugt
Ærter
Chokolade
Havregryn
Mælkechokolade
Squash
Kiwi
Rugbrød
Special K
Ahornsirup
0
0
0
0
0
0
0
0
3
7
11
14
15
21
22
25
25
26
27
28
28
29
30
30
30
31
34
34
35
35
35
36
38
38
39
39
40
40
41
41
42
44
46
46
47
48
49
49
49
50
52
53
54
54
Havreklid
Majs
Popcorn
Ris brune
Jordbær
Müesli
Pinto bønner
Abrikoser friske
Pitabrød
Digestive kiks
Figner tørrede
Is
Fuldkornsbrød
Coca cola
Kiks
Rosiner
Couscous
Ananas
Gulerod rå
Croissant
Rørsukker
Banan moden
55
55
55
55
56
56
57
57
59
59
61
61
62
63
64
64
65
66
66
67
68
69
Franskbrød
Kartofler kogte
Ris parboiled
Bagel
Spagetti hvide
Vandmelon
Banan
Sukker
Branflakes
Pommes frites
CocoPops
Pasta durumhvede
Cornflakes
Vingummi
Ris vilde
Riskager
Ris basmati
Kartoffelmos
Honning
Ris hvide
Baguette
Taco skaller
Kartoffel bagt
Ris Jasmin
Glukose
Dadler, tørrede
70
70
70
72
72
72
73
73
74
75
77
78
80
80
81
81
83
85
87
87
95
97
98
98
100
103


Et sundere valg ? uden at undvære
Her får du lige et par af de mest almindelige produkter som ligger i den høje GI ende. Vi har udskiftet dem med næsten de samme produkter, men med et meget lavere GI = Sundere for blodsukkeret og dermed hele kroppen.

Artikel af
Helsevejleder Susy Grundahl - Netspiren.dk
Posted By

Cecilie Hollænder Madsen

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til bestilling

Opdaterer din indkøbskurv

cart-loader