Ingredienser
Du skal blot bruge:
1 hvidkål
lidt havsalt Ca. 1. spsk. salt til 1 kilo finsnittet hvidkål.
Du skal blot bruge:
1 hvidkål
lidt havsalt Ca. 1. spsk. salt til 1 kilo finsnittet hvidkål.
Ja, til kemi og bakterier i maden ;-)
Under fermentering sker der en kemisk proces, som sættes igang med mikroorganismer og enzymer. Fermentering betyder, gæring og det er under denne proces at de supersunde mælkesyrebakterier opstår - helt naturligt.
Levende mad
Når man fermenterer så forbliver frugt og grønsagerne levende. De er lavet helt rå, uden kogning og de konserveres i deres egen boblende væsker - mælkesyrebakterierne. Alt kan fermenteres, hvidkål, rødkål, citroner, spidskål, rødbeder, rodfrugter og frugt.
Opskrift på surkål
Hvis du ikke har prøvet at fermentere, så er det nu du skal springe på vognen. Start med det allernemmeste, den snittede hvidkål også kaldet surkål eller sauerkraut. Snit hvidkålen i fine strimler, masser dem godt igennem med de bare hænder i 10 minutter.
- Kom strimlerne op i en stor skål og tilsæt salt. Så ælter og presser du hvidkål og salt godt og grundigt sammen med hænderne, indtil kålen er slatten og saften er trukket ud af hvidkålsstrimlerne.
- Efter 10 minutters æltning, er kålen klar til at komme i et rengjort glas. Ved fermentering er det vigtigt at kålen ligger i pres, så væsken dækker alt kålen. Det kan gøres ved at folde et af hvidkålens yderblade sammen og lægge det oven på hvidkålsstrimlerne i glasset, inden du sætter låget på.
- Dagen efter er det muligt at du lige skal presse hvidkålsstrimlerne lidt igen. Jeg bruger ofte hænderne med en ren engangshandske på, for ikke at blande andre bakterier ned i mælkesyrebakterierne!
- Lad din kål stå og gære ved stuetemperatur i en uges tid, måske længere. Når boblerne er begyndt at aftage, så er din fermentering færdig. Det tager ca. en uges tid.
Væden der opstår under fermentering bobler af mælkesyrerbakterier, så den skal du endelig også spise eller drikke. Fermenterede grønsager kan holde sig i flere år.
På billedet her er hvidkålen blandet med lidt rødkål, kommen og ingefær.
Under fermentering sker der en kemisk proces, som sættes igang med mikroorganismer og enzymer. Fermentering betyder, gæring og det er under denne proces at de supersunde mælkesyrebakterier opstår - helt naturligt.
Levende mad
Når man fermenterer så forbliver frugt og grønsagerne levende. De er lavet helt rå, uden kogning og de konserveres i deres egen boblende væsker - mælkesyrebakterierne. Alt kan fermenteres, hvidkål, rødkål, citroner, spidskål, rødbeder, rodfrugter og frugt.
Opskrift på surkål
Hvis du ikke har prøvet at fermentere, så er det nu du skal springe på vognen. Start med det allernemmeste, den snittede hvidkål også kaldet surkål eller sauerkraut. Snit hvidkålen i fine strimler, masser dem godt igennem med de bare hænder i 10 minutter.
- Kom strimlerne op i en stor skål og tilsæt salt. Så ælter og presser du hvidkål og salt godt og grundigt sammen med hænderne, indtil kålen er slatten og saften er trukket ud af hvidkålsstrimlerne.
- Efter 10 minutters æltning, er kålen klar til at komme i et rengjort glas. Ved fermentering er det vigtigt at kålen ligger i pres, så væsken dækker alt kålen. Det kan gøres ved at folde et af hvidkålens yderblade sammen og lægge det oven på hvidkålsstrimlerne i glasset, inden du sætter låget på.
- Dagen efter er det muligt at du lige skal presse hvidkålsstrimlerne lidt igen. Jeg bruger ofte hænderne med en ren engangshandske på, for ikke at blande andre bakterier ned i mælkesyrebakterierne!
- Lad din kål stå og gære ved stuetemperatur i en uges tid, måske længere. Når boblerne er begyndt at aftage, så er din fermentering færdig. Det tager ca. en uges tid.
Væden der opstår under fermentering bobler af mælkesyrerbakterier, så den skal du endelig også spise eller drikke. Fermenterede grønsager kan holde sig i flere år.
På billedet her er hvidkålen blandet med lidt rødkål, kommen og ingefær.