Ustabilt blodsukker
Mange lider af for lavt blodsukker også kaldet hypoglycæmi og er en slags ?omvendt sukkersyge? I daglig tale kalder vi det noget så harmløs som "sød tand". Hvis du lider af hypoglycæmi, spiser du ikke længere sukker og slik for smagens skyld, men man har opbygget en afhængighed. Sukkeret bruges til at få et "kick" eller for at modvirke de symptomer der opstår når kroppen ikke har et stabilt indhold af sukker i blodet.
Sukkerets skadelige virkning
Sukker også kaldet for "den hvide gift" forvolder store skader på kroppen. Uren hud, dårlige tænder, overvægt, humørsvigninger, næring til svamp og det medfører en yderlige trang til sukker.
Sukkerjunkie
Man kan blive afhængig af det kick som sukker giver. Det hvide sukker er vanedannende og helt uden nogen næringsværdi. Det kan skaber en afhængighed, på samme måde som andre stimuli. Kroppen bliver simpelthen afhængig af sukker kicket.Sukker virker beroligende og de stimuler kroppens produktion af endorfiner (lykkehormoner) Så ved at spise sukker får vi både følelse af lykke samtidig med at det kan virke smertelindrende, lige som mange andre euforiserende stoffer. Virkningen er desværre kort, da det hurtige optagelige sukker, hurtigt drøner ud af blodbanen igen og en ny trang til sukker kicket starter.
Kroppen har brug for sukker
Ja kroppen har brug for glukose, men det behøver ikke at komme fra rent sukker. Det er bedre at forbygge den voldsomme sukkertrang med gode langsomt optagelige og nærende kulhydrater fra f.eks. nødder, fuldkorn og grønsager.
Sukker eufori
Vi har lige siden modermælken blevet trøstet af den sødlige smag. Op igennem vores opvækst er vi også både blevet trøstet og præmieret med slik, og børnefødselsdage er det helt store sukkerorgie. Derfor er sukker og slik også følelser, hvor mange gange har vi ikke gået ned til kiosken og købt ?hygge?.
Sukker afvænning
Hvis du tager ?En kold tyrker? vil du straks mærke sukkeret magt over dig. Du kan få voldsomme symptomer såsom humørsvingninger, tristhed, rysten, rastløs, træthed, humørsvingninger, svedudbrud, hjertebanken, sult, indre uro, irritabilitet og svimmelhed.
Mange små måltider
Hvis du lider af for lavtblodsukker er det vigtig at du får mange små måltider fordelt over dagen. På den måde hjælper du kroppen til at få et mere stabilt blodsukker og dermed forbygger den store trang til de søde sager.
Har du ubalance i dit blodsukker? - Test dig selv
- Er du ikke rigtigt vågen og udhvilet om morgenen?
- Springer du morgenmaden over?
- Er du ofte lidt ked af det, uden egentlig grund
- Får du det bedre når du har spist slik?
- Føler du dig ofte uoplagt og søvnig i løbet af dagen, eller lige efter du har spist ?
- Bliver du let irritabel?
- Føler du lykke når du spiser slik?
- Bliver du ofte træt og ukoncentreret om eftermiddagen?
- Har du en voldsom trang til søde sager?
- Har du svært ved at stoppe med fylde i dig, når du spiser slik, franskbrød og kager?
- Trodser du vind og vejr for at få fat i de søde sager?
En nem oversigt over kulhudraters optageligheden.
Frede damgaard beskriver meget fint forskellen på de forskellige kulhydrater i hæfte om ?Blodsukkerbalancen?.
?Spurter ind i blodbanen? Alle de simple kulhydrater som, sukker, juice og honning
?Løber ind i blodbanen? Overvejende simple kulhydrater som frugt, mælk, rosiner, figner mm
?Går ind i blodbanen? de delvise sammensatte kulhydrater som franskbrød, kartofler, spagetti,
?Kravler ind i blodbanen? De sammensatte kulhydrater som, rugbrød, grovbrød og ris
?Kryber ind i blodbanen" de sammensatte kulhydrater som, grøntsager, bønner, nødder, solsikkefrø, mandler, sesamfrø og græskarkerner.
Som du kan se er det de simple kulhydrater, altså det rene sukker der er værst. Vi skal ha´fat i de sammensatte kulhydrater, der hvor sukkeret er en naturlig del af en fødevare, so både indeholder fiber, fedt og proteiner, så er det bedre for blodsukkeret og for kroppen generelt.
Den nye slikskål
Her er masser af muligheder til at få sund og sødt slik. Du kan lave en skål med nødder, græskarkerner, gojabær, lidt tørrede frugter og mørk chokolade.
Artikel af:
Helsevejleder Susy Grundahl - Netspiren.dk
Posted By